Let your spirit soar.

Novinky na archeologickém poli

23.08.2012 13:43

Probíhající zkoušky bezpilotního letadla nad opuštěným sídlem Inků v Peru mohou způsobit doslova revoluci v celém archeologickém mapování. Práce, která archeologům dosud zabrala roky, může být, díky těmto letadlům, zvládnuta za několik minut. Oznámili to archeolog Steven Wernke a profesorka technických věd Julie Adamsová z Vanderbilt University v Nashville (stát Tennessee, USA). Spolupracují s výrobcem bezpilotních letounů Aurora Flight Sciences.

 

Jde o stroj označený Suave, což je zkratka ze Semi-autonomous Unmanned Aerial Vehicle čili poloautomatický bezpilotních vzdušný dopravní prostředek.

Je potřeba říci, že dosud trvalo archeologům zmapování archeologického naleziště dva až tři roky.

Suave by však měl zcela proměnit způsob, jakým mapujeme velké naleziště. Získá snímky s mnohem vyšším rozlišením, než jaké mají i ty nejlepší snímky satelitní. Navíc umožní vytvořit podrobný trojrozměrný model, "řekl Steven Wernke. 

Suave je kompaktní a snadno se používá, nevyžaduje speciální obsluhu. "Rozbalíte ho, zadáte oblast, kterou má zachytit a vypustíte jej. Když dokončí snímkování, přistane a vy si snímky stáhnete, v počítači z nich sestavíte mozaiku a tu proměníte na mapu, "doplnil. 

Řídící software Suave dokáže při snímkování kompenzovat vlivy větru, úhlu, pod kterým na snímanou oblast svítí slunce a řešit i překrývání a rozlišení snímků. Stroj právě zkoušejí na opuštěném sídle Inků Mawchu llacta v Peru, což potrvá do poloviny srpna. Mawchu llacta vybudovali krátce po roce 1570, tedy již v koloniální éře. Obyvatelé ho záhadně opustili v 19. století. Sídlo tvoří dodnes stojící budovy uspořádány do pravoúhlých bloků, které dohromady zabírají plochu přibližně 25 fotbalových hřišť. 

"Archeologie je prostorový vědní obor. Závisí na přesném zdokumentování nejen toho, jaké artefakty se používaly v předmětné době, ale i toho, jak se používaly v jejich kulturním kontextu. V tomto smyslu může Suave poskytnout zásadně důležitý soubor nástrojů v rámci širšího archeologického výzkumu, "konstatoval Steven Wernke. 

Vědci doufají, že nasazení Suave umožní rychlou katalogizaci mnoha archeologických nalezišť, které by jinak padly za oběť developerským aktivitám a působení času. Z údajů Suave by měl vyrůst rozsáhlý digitální archiv ohrožených nalezišť.

zdroj: https://tajemstvi.eu/novinky-na-archeologickem-poli.a467.html

 

Diskusní téma: Novinky na archeologickém poli

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode