Let your spirit soar.

Kam jdou vaše peníze? Rozklikejte státní rozpočet

31.03.2012 12:17

Možná vás už někdy napadlo, kam vlastně jdou vaše peníze vybrané z daní. Zřejmě víte, že někam do nebezpečných a tajemných penězovodů státní správy, ale kam a kolik přesně?

-------------------------------------------------------------------------------------------

Na internetu jsou už nějaký ten pátek stránky Budování státu (https://budovanistatu.cz), na kterých se můžete dozvědět, kam jdou vaše peníze do poslední koruny. Kromě článků a blogu by vás měly zaujmout zejména dvě stránky.

 

Na té první s názvem „Kam jdou moje daně“ si můžete nastavit přesnou částku, kterou máte na výplatní pásce a zadat výpočet, kam jdou peníze, které odvádíte státu. Je možné pracovat s denním, měsíčním nebo ročním intervalem.

 

Co je zajímavé, odhad počítá se skutečnými celkovými odvody státu. Nebere v úvahu jen daň z příjmu, ale i sociální a zdravotní pojištění, DPH apod. Princip výpočtu je podobný tzv. dni daňové svobody, což je ekonomický ukazatel, který říká, kdy poplatníci v dané zemi přestávají vydělávat na stát a začínají vydělávat na sebe. Letos by tento den měl připadnout na 19. června.

 

Pro názornost jsme si do simulace zadali hrubou mzdu 20 tisíc Kč.

 

Státu z vydělaných peněz odvedete za rok 116 535 Kč, což je více než 58% vašeho výdělku a odpovídá to i dni daňové svobody, který je v polovině kalendářního roku.

 

Každý den tak státu odvedete 319 Kč a z toho mimo jiné:

100 Kč Ministerstvu práce a sociálních věcí
33 Kč Zdravotní pojišťovně
30 Kč své obci či městu
26 Kč Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy
9,5 Kč vašemu kraji
11 Kč Ministerstvu obrany
1 Kč Akademii věd
0,24 Kč Poslanecké sněmovně
0,25 Kč BIS
1 haléř Radě pro rozhlasové a televizní vysílání

 

Na další stránce s názvem „Rozklikavací rozpočet“ se můžete dopátrat alespoň obecné struktury českého státního rozpočtu. Údaje jsou platné pro rozpočet v roce 2010. Můžete pracovat s grafem nebo tabulkou.

 

Rozpočet počítal s celkovou částkou 1,2 bilionů korun. Největší porce z této částky šla Ministerstvu práce a sociálních věcí – 476 miliard (sociální dávky, důchody,...). Po kliknutí na dané kolečko se můžete podívat na rozpočet daného rezortu.

zdroj: https://pravdu.cz/penize/kam-jdou-vase-penize-rozklikejte-statni-rozpocet

Diskusní téma: Kam jdou vaše peníze? Rozklikejte státní rozpočet

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode