Let your spirit soar.

Konopí může léčit rakovinu i AIDS

10.08.2012 11:34

Konopí může léčit rakovinu i AIDS

Mezi paradoxy západní civilizace patří, že konopí zařadila mezi nebezpečné rostliny přes jeho úžasné léčivé účinky. Jde o spiknutí firem na výrobu léků, nebo jen zaslepenost justice a úředníků?

Zní to neuvěřitelně, ale konopí léčí všechno možné, i některé druhy rakoviny, AIDS nebo zelený zákal. Je vědecky dokázáno, že prodlužuje život u roztroušené sklerózy podstatně více než léky a působí pozitivně na pacienty s Parkinsonovou chorobou. V některých státech USA a v Německu je povolena léčba konopím pod dohledem lékařů. Za legalizaci konopí pro terapeutické použití se staví v současné době i někteří čeští lékaři a vědci – viz petiční výbor u Petice za léčebné využití konopí a jeho výzkum.

 

Konopí léčí také astma, některé deprese, tiky, migrény, anorexii, revmatoidní artritidu a epilepsii. Terapeuticky však může - což znamená, že neproběhl dostatečný výzkum – působit léčivě dokonce i v případě proslulých strašidel, jako jsou rakovina tlustého střeva, rakovina plic, kožní nádory, nádory prsů, rakovina slinivky břišní i některá psychiatrická onemocnění.

Rick Simpson v konopí objevil lék na rakovinu

Američan Rick Simpson tvrdí, že znovu objevil díky konopí lék na rakovinu, který záměrně už sto let tají farmaceutické firmy kvůli svým ziskům. Jako zdroj léčivých účinků uvádí pryskyřici z konopí. V dokumentu mluví lidé, kteří si pomocí přípravku z konopí, který Simpson vyrábí, vyléčili rakovinu. Filmový dokument Run from Cure „Útěk před léčbou“ je zde:

 

Z historie konopí

Konopí pochází z Indie, západní a Střední Asie, kde bylo již pěstováno asi tisíc let př. n. l. Odtud se rozšířilo začátkem prvního tisíciletí do Evropy a postupně do celého světa. Teplomilná rostlina se ve střední a jižní Evropě pěstuje v teplejších oblastech. Léčivé účinky znali už ve starověké Číně a ve středověké Evropě. Konopí bylo pro lidi z dávných časů dar z nebes: semena používali jako potravu, listy jako lék a z vláken stonků si vyráběli oblečení. Číňané konopí pojmenovali ma, Indové mu říkají ganja a Řekovécannabis. Také naši evropští předkové konopí využívali jako lék na celou řadu neduhů. Koncem 19. století byla rostlina ocejchována jako „ďábelská“ a postupně zapomenuta. Přitom se lék z konopí vyráběl desítky let po celém světě a distribuoval ještě začátkem 20. století pod názvem cannabis. Její léčivé účinky znovu objevili američtí hippies. Semena obsahují olej bohatý na vitamin A, D, E a minerály. Vylisovaný olej se používá v potravinářství, kosmetice, k výrobě mýdel, mazadel a barev. Pokrutiny zbylé po vylisování se zkrmují. Celá semena jsou pod tradičním názvem "semenec" běžně používána jako krmivo pro ptactvo.

 

Co jsou to kanabinoidy

Kanabinoidy jsou látky, které se v přírodě vyskytují pouze v konopí. Systém jejich využívání živými organismy se nazývá kanabinoidní systém. Tento systém existuje již přes 600 miliónů let. Neustále se vyvíjí a je přítomný ve všech vyšších živočišných druzích. Kanabinoidní systém má klíčový vliv na celou řadu životních funkcí včetně rozmnožování a také příjmu potravy. Vědecké práce provedené v posledních letech poukazují na to, že se kanabinoidní receptory nacházejí v centrální nervové soustavě a mnoha periferních tkáních včetně imunitního, reprodukčního a zažívacího systému a jinde. Předpokládá se, že se tento seznam v příštích letech ještě rozšíří a tím se i otevře cesta k výzkumu léčebných účinků kanabinoidů u dalších nemocí.

undefined

 

THC

Tetrahydrocannabinol (zkráceně THC, též delta-9-tetrahydrocannabinol) je jeden z více než třiceti cannabinoidů a je hlavní psychoaktivní látkou nacházející se především v květenství konopí setého Cannabis sativa a její variety Cannabis sativa var. Indica. V minulosti byl hlavní důraz kladen na klinický výzkum účinnosti kanabinoidů pro léčení chronické bolesti a nervových poruch, ale dnes se již zkoumají i jejich účinky na léčbu nádorových onemocnění a chorob souvisejících s poruchami imunitního systému jako revmatická artritida, cukrovka, lupénka, roztroušená skleróza apod. Další potenciál se skrývá v možnosti využití kanabinoidů pro léčbu alkoholové a drogové závislosti, Parkinsonovy nemoci a poškození paměti při Alzheimerově nemoci.

Petice za léčebné využití konopí a jeho výzkum

Mária Opltová, členka petičního výboru, říká: "Od roku 2000 se léčím pro Parkinsonovu nemoc. To je hlavní důvod, proč se angažuji v této velmi důležité akci, neboť využití konopí v medicíně mnohdy pomůže lidem s Parkinsonovou nemocí žít plnohodnotný život a zároveň sníží negativní dopady na psychiku nemocného.“

 

Doc. PhDr. Michal Miovský, vedoucí centra adiktologie psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze: "Frustruje mne pasivita mnoha kolegů a podceňování skupiny kanabinoidů v léčbě jak z hlediska účinnosti, tak z hlediska bezpečnosti. Současně mě dlouhodobě provokuje a mrzí iracionalita, kterou často za tímto postojem nacházím.“

Konopí jako droga

Přestože konopná zrnka lidé v chudých částech světa dodnes využívají jako potravinu a další využití je také zcela nevinné, konopí je dnes proslaveno především jako marihuana. Z konopí lze získat marihuanu, hašiš a hašišový olej. Hašiš se připravuje z pryskyřice. Jako marihuana se označují sušené konopné listy květenství.

Rostliny s obsahem psychoaktivních složek se dělí do dvou skupin. Ty z první skupiny produkují psychotropní látky, které působí na centrální nervovou soustavu, zatímco rostliny z druhé kategorie dávají látky psychotomimetické neboli halucinogenní, které ovlivňují mysl, mění vnímání. Marihuana spadá do druhé kategorie, ale od ostatních příslušníků skupiny se liší, obsahuje totiž cannabinoidy, které neobsahuje žádná jiná rostlina.

<img data-cke-saved-src="https://farm7.staticflickr.com/6036/6316412747_51f2af3869.jpg" src="https://farm7.staticflickr.com/6036/6316412747_51f2af3869.jpg" width%500"="" title="" alt="undefined" style="width: 458px; height: 305px; ">

Droga po požití, hlavně kouřením, navozuje stav opojení a příjemných iluzí při zachování vědomí, je méně návyková než alkohol, nikotin a tzv. tvrdé drogy. Způsobuje ale snižování a zpomalování motorických funkcí, je proto nebezpečné např. pod jejím vlivem řídit motorové vozidlo.

Rizika

Jako jiné léčivé rostliny i konopí má svá rizika, může například zhoršit psychózy u predisponovaných jedinců při dlouhodobém každodenním užívání, vytvořit mírnou psychickou závislost, omezit počet spermií a při jeho pálení vznikají karcinogeny. Účinky karcinogenů lze snížit některými farmaceutickými přípravy (Sativex) nebo je konopí požíváno orálně rozemleté nebo čerstvé listy a květenství či jako konopný olej.

 

Varování: Trestní postih


V České republice paragraf č. 285 Trestního zákoníku od 1. 1. 2010 stanoví, že ten, kdo pro svou potřebu přechovává nebo pěstuje indické konopí v malém množství, dopouští se přestupku a může být potrestán pokutou až 15 000 Kč a ten, kdo totéž činí s větším množstvím, dopouští se trestného činu. Nabízení nebo prodej je však vždy trestným činem.
V Česku hrozí až dva roky vězení každému, kdo má u sebe asi deset a více cigaret marihuany. Trestným činem totiž je držení více než 15 gramů marihuany. Přechovávání takzvaného malého množství marihuany do 15 gramů je přestupkem.
Ve Francii je spotřeba marihuany a dalších produktů z konopí trestána až rokem vězení. Policie v roce 2011 obvinila více než 180 000 lidí. Před soudem však končí jen minimum lidí, proto policie preferuje okamžitou pokutu. Ve Francii dochází k situaci, že oficiálně je konzumace marihuany trestná, ale v podstatě už není, píše Le Monde.

 

Český pěstitel konopí před soudem

Současné právní ustanovení nelze podceňovat. Již několik let přicházejí k soudu lidé, kteří se hájí tím, že pěstovali konopí jen k léčebným účelům, ale tato obhajoba nemusí fungovat. Příkladem je případ Dušana Dvořáka, který konopí pěstoval ve velkém. Na podzim roku 2010 dostal 30 měsíců vězení s podmíněným odkladem u prostějovského soudu. Dvořákovu manželku soud osvobodil. Manželé, kteří stojí za občanským sdružením Konopí je lék, od počátku tvrdí, že rostlinu pěstovali výhradně pro léčebné účely. Podle rozsudku k tomu ale neměli povolení. Soudkyně mimo jiné vytkla Dvořákovi, že neměl zabezpečen pozemek, kde konopí pěstoval. Dvořák po vynesení rozsudku prohlásil, že bude konopí pěstovat dál, protože to ústava povoluje a bude to dělat schválně ve velkém. Policie mu nikdy neprokázala, že by distribuoval marihuanu, a svědci potvrdili, že manželé pěstovali konopí k léčebným účelům.

undefined

Tato trestní kauza má jakýsi česky specifický „happy end“, podle zprávy Týdnu.cz z 30. července 2012 žalobce stáhl obžalobu na Dušana Dvořáka (vlevo), protože byl v době páchání trestného činu nepříčetný. Kauza Dvořáka vyvolala ohlas po celé zemi. Foto Tyden.cz

 

zdroj: https://pravdu.cz/konopi/konopi-muze-lecit-rakovinu-i-aids

 

Diskusní téma: Konopí může léčit rakovinu i AIDS

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode