Let your spirit soar.

Na počátku bylo světlo - film o breathariánství

29.03.2012 16:38

Na počátku bylo světlo - film o breathariánství

Vynikající dokumentární film rakouského režiséra P. A. Straubingera důkladně mapuje fenomén breathariánství – života bez hmotné stravy.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Autora tento vědecky neuchopitelný jev opravdu zaujal, věnoval mu řadu let a výsledek je víc než dobrý. Vznikl vyvážený, německy důkladný filmový dokument, který přináší poměrně uspokojivé odpovědi na řadu zdánlivě nezodpověditelných otázek.

 

Henri Monfort

V listopadu 2011 navštívil Českou republiku Francouz Henri Monfort, který o sobě říká, že žije bez hmotné stravy 9 let. Film P. A. Straubingera (1970) je vhodným doplňkem Monfortových přednášek, které měly možnost vyslechnout živě stovky lidí a další tisíce prostřednictvím televize. Monfort je fascinující, ale má šamanský přístup asi tohoto druhu: nejsi-li připraven, stejně nemá cenu ti něco povídat.

Více o návštěvě a přednáškách Henri Monforta v ČR, včetně videa z Divadla Bolka Polívky - Henri Monfort - život bez jídla >>>

 

Dokument - Na počátku bylo světlo

Straubinger ve filmu systematicky mapuje fenomén pránické výživy – života ze světla. Hovoří s oběma stranami, mnoha vyznavači i oponenty, odborníky všeho druhu, zejména lékaři. Slovo prána (dech) označuje životní energii. Podle hinduistické mytologie představuje prána všechny proudy vitálních životních energií dohromady. Ale ekvivalent prány znají všechny starověké civilizace, např. čínské čchi nebo japonské ki.

Autor nejprve vyslechne lidi v německy mluvících zemích, kteří zkusili žít bez jídla. Zaznamenal i výpovědi těch, kteří to vzdali. Promlouvá mezinárodní hvězda života bez jídla australská spisovatelka Jasmuheen. Film ji konfrontuje s případem ženy, která zemřela týden poté, co podle jejího návodu, přestala pít a jíst. Wikipedia zaznamenala tři úmrtí tohoto typu. Svůj názor sděluje i slavný zastánce psychosomatického pojetí nemocí, lékař Rudiger Dahlke (kniha Nemoc jako symbol), který nepřijímání vody zcela odmítá.

Režisér se vypravil dokonce až do Indie za velkou záhadou – jogínem Prahladem Džanim, který údajně žil více než 60 let bez jídla. Tohoto muže podrobili indičtí lékaři přísným testům, monitorovaným kamerami. Výsledky byly zajímavé a pro současnou západní vědu nevysvětlitelné. Film zaznamenává i názory lékařů, kteří experiment provedli. Režisérovi se podařilo natočit také Inda Hira Ratan Maneka, který tvrdí, že od roku 1995 žije bez stravy. Dále míříme do Číny za taoisty i za ruskými vyznavači pránické výživy. Režisér připomíná slavnou německou stigmatičku Therese Neumannovou, která požívala několik desítek let jenom hostie, aby nakonec odhalil skutečnost, že fenomén života ze světla je prastarý a nezná hranic.

Dříve bylo breathariánství často spojováno se silným náboženským prožitkem a svatostí života. Dnes se pro něj někteří lidé mohou rozhodnout jen tak, aby zkusili něco zvláštního – jako by šlo třeba o dietu. Ale pránická výživa není dieta, jde o něco kategoricky odlišného, o zcela jiné nastavení. Každý, kdo to chce zkusit, by si měl uvědomit, že riskuje zdraví, a proto se pečlivě informačně připravit, než udělá nevratné kroky na cestě k životu bez jídla.

Osobně si myslím, že pránická výživa souvisí s duchovním vývojem člověka a není určena každému. Je mnoho povolaných, málo vyvolených. K životu ze světla je prostě třeba dozrát.

dokument s CZ titulky:

zdroj: https://pravdu.cz/zdrava-vyziva/na-pocatku-bylo-svetlo-film-o-breatharianstvi

Diskusní téma: Na počátku bylo světlo - film o breathariánství

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode