Let your spirit soar.

Pilulka Pavla Béma

26.03.2012 17:43

V kultovním sci-fi filmu Matrix sní hlavní hrdina Neo pilulku, která mu umožní vidět skutečnou realitu světa. Uvědomí si, že celou dobu žil v nesmyslné iluzi, kterou pozřením pilule navždy ztratil. Podobné překvapení nám naservíroval i Pavel Bém.

Pilulka Pavla Béma

Vlivný lobbista a podnikatel Roman Janoušek řídil celá léta předního představitele ODS, kandidáta na jejího předsedu a pražského primátora Pavla Béma. Dával mu úkoly, rozhodoval, kdo se má vybrat na jakou pozici ve státní zprávě, posílali si obálky, používali zašifrované telefony, a když je náhodou neměli, mluvili šifrovanou řečí. Je jedno, jak dopadly volby, kolik měla která strana mandátů nebo jaká byla koalice. Praze vládl Janoušek, kterému se v kuloárech říkalo Voldemort. Trvalo to dlouhá léta, kdy povedená dvojice Kolibřík a Mazánek pouštěla Praze žilou. Jenže někdo poslouchal a celá ta léta si shromažďoval nahrávky telefonních rozhovorů. Prý BIS, možná i telefonní operátoři. A co je nejhorší, odposlechy se nějakým způsobem dostaly do bezpečnostní agentury ABL Víta Bárty. Ten je souzen pro korupci a už dlouho se ví, že detektivové agentury špiclovali politiky ODS. Kruh se uzavírá.

Ukazuje se, že v České republice nevládnou politici, ale podnikatelé a lobbisté. Každý nahrává každého. Všichni se něčím vydírají a každý na někoho něco má. Toto už se silně blíží praktikám mafie. Občan je už dávno na vedlejší koleji a slouží pouze jako zdroj příjmů pro politiky. Obecně se tomu u nás říká korupce, ale systém, jak ukazují odposlechy funguje daleko sofistikovaněji, než jen na nějakých skrytých bakšiších. Obsazuje se tu stát a jeho klíčové pozice ve státní správě, v policii, justici, kdekoliv je to potřeba. Komentátor Karel Hvížďala to pojmenoval „nepřátelské převzetí státu mafií“. A přesně tak to je.

 

Že zájmy mafiánského establishmentu hájí i policie ukazuje i nedávná aféra, která následovala pouhý den po zveřejnění nahrávek. Opilý Roman Janoušek srazil na projížďce ve svém Porsche ženu a způsobil jí vážná zranění. Od nehody ujel, prchal i policistům, a když ho konečně chytli, tak nadýchal přes dvě promile. Strážci zákona si ho vzali na služebnu, sepsali protokol a pustili domů. Skandální přístup policie ihned začala kritizovat média. Policisté v podobných případech totiž zadrží podezřelého na 48 hodin a výslech provádí, až je dotyčný střízlivý, jinak by jeho výpověď u soudu nemohla být použita. Policisté se brání, že vše bylo v pořádku, a že Janouškovi předají obvinění ze tří trestných činů. Jenže Janoušek mezitím jaksi zmizel a policie už má z ostudy kabát. Podle advokátky Kláry Slámové vliv Janouška sahá až do policie a nestandardní postup tomu jen nasvědčuje. Ministr vnitra Kubice společně s šéfem pražské policie to u Moravce v televizi žehlili neurčitými tvrzeními, že Janoušek má sám přijít na policii a zatím nikdo nemůže tvrdit, že utekl. Nicméně skandál se klube na svět a pokud by Janoušek skutečně zmizel, znamená to podobný průšvih, jako odchod Krejčíře z jeho vily plné elitních policistů (všimněte si, že dnes jsou všichni policisté elitní).

 

A co na to všecko samotný Bém? Ten se odmítá bavit s novináři, obklopil se právníky a hradbou mlčení. Jediný vzkaz národu je tiskové prohlášení, kde požaduje prošetření toho, jak mohly BIS uniknout odposlechy a dostat se k ABL. K obsahu píše, že jde o snůšku „polopravd, lží a interpretačních vývodů postavených na několika úryvcích z přepisů údajných rozhovorů, které samy o sobě neříkají vůbec nic.“ Nevím jak Pavlu Bémovi, ale mě naopak říkají velmi mnoho a jistě nejen mě.

 

Co je ještě více zarážející, je reakce premiéra Petra Nečase. Bém prý je jenom poslanec, v Praze už žádné funkce nemá, takže vlastně už není co řešit. Samozřejmě si o tom s Kolibříkem promluví. Později se Nečas ještě zmohl na výrok, že počínání Béma považuje za neetické a nemravné. Zatímco v jiné civilizované zemi by se premiér okamžitě veřejně distancoval od podobného člověka, požádal by o jeho okamžité vyloučení ze strany, složení poslaneckého mandátu a občanům by se omluvil, tady Nečas říká, že „rozhodně nehodlá naskakovat na seriál Mladé fronty Dnes.“ Takže nic se dít nebude, za všecko opět můžou novináři a BIS, která nechala odposlechy uniknout. Řeší se únik, nikoliv jeho obsah, jak už to je u nás běžné.

 

Ať už kauza dopadne jakkoliv, všichni jsme dostali další pilulku, která nám ukázala, v jakém matrixu to žijeme. Systém pracuje proti občanům a jejich zájmům. Stát se pod tíhou korupce a mafiánských praktik dostává do obrovských ekonomických problémů. Ty se sanují opět pouze na úkor občanů státu. Společnost je těžce nemocná a politický systém začíná být až patologicky disfunkční. Není to konec demokracie, protože volby nikdo nezrušil, ale je to její mutace do jiné podoby, jakési stínové demokracie. Manifestně funguje vše tak, jako v každé demokracii, ale za oponou rozhodují jiní a podle zcela jiných pravidel, než jsou volební výsledky nebo programy politických stran.

 

To všechno ovšem vidí jen ten, kdo snědl onu matrixovskou pilulku. Ostatní prožívají v poklidu první jarní dny v hřejivé náruči moderní demokracie západního střihu, se všemi jejími vymoženostmi a nekonečným světem zábavy a příležitostí. Těmto lidem tak trochu závidím.

zdroj: https://pravdu.cz/brit-tomase-chalupy/pilulka-pavla-bema

Diskusní téma: Pilulka Pavla Béma

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode