Let your spirit soar.

Zavražděných aktivistů kvůli boji o přírodní zdroje přibývá

05.09.2012 11:46

Počty zavražděných aktivistů, novinářů a členů místních komunit, kteří chrání půdu a lesy před drancováním, jsou na vzestupu. Ukazují to alespoň čísla, která shromáždila organizace Global Witness. Během posledních deseti let bylo po celém světě v souvislosti s ochranou přírody zabito na 711 lidí. Víc jak jeden týdně. Nejvíce lidí – 106 – pak bylo o život připraveno loni.

Letos v dubnu zastřelili kambodžští policisté aktivistu Chuta Wuttyho, který dlouhodobě kritizoval nelegální těžbu v Kambodži. Wutty v minulosti poukazoval na to, že kambodžská vláda přivírá oči nad nelegální těžbou v národních parcích. Policisté Wuttyho zastřelili, když doprovázel dva novináře na místo nelegální těžby.

Loni v květnu byl spolu se svou ženou zavražděn aktivista José Cláudio Ribeiro da Silva, který se zasazoval proti nelegální těžbě dřeva v brazilské Amazonii. Najatí střelci je zabili, když manželé na motorce přejížděli most přes řeku ve státě Pará. Zločinci před tím, než opustili místo činu, uřezali da Silvovi uši.

„Nikdy dřív nebylo tak důležité chránit naše životní prostředí a nikdy dřív to nebylo tak vražedné,“ říká Billy Kyte z organizace Global Witness. Ta varuje před násilím, které hrozí lidem, angažujícím se v ochraně přírody. A upozorňuje na malou snahu tento problém sledovat, ať už na národní, nebo mezinárodní úrovni. Podle organizace jsou do násilných činů často zapojeny nejen soukromé firmy, ale i místní vlády.

„Trendem je narůstající síla globálního boje o zdroje. Důsledkem je, že každý týden přijde o život jeden člověk, který chrání lesy a půdu,“ říká Billy Kyte z Global Witness.

Organizace se pustila do průzkumu, ke kterému využila konzultace s místními komunitami, organizacemi a akademickou sférou, využila i online databáze. Zjištění jsou, že v mnoha zemích nejsou informace o zabitých lidech snadno přístupné. Je proto dost možné, že celkové počty zavražděných lidí mohou být větší.

Počty zabitých narostly zejména v poslední dekádě, během posledních tří let víc jak dvojnásobně. Nejvíce zabitých lidí bylo v Brazílii, Kolumbii, Filipínách a v Peru.

Důvodem, proč mrtvých přibývá, je podle Global Witness vzrůstající spotřeba, která tlačí na vyšší využívání přírodních zdrojů. S tím souvisí soupeření o přístup k půdě a lesům. Zejména jde o rozpínavost zemědělství, narůstající těžbu dřeva a nerostných surovin nebo budování nových vodních přehrad.

Vliv má i to, že vlastnictví půdy se koncentruje v rukách elity se silnými vazbami na byznys a vlády. Zároveň jsou zde ale zástupy chudých lidí, kteří životně závisí na přístupu v půdě a lesům.

Vlády musí zajistit, aby obyvatelé mohli vyjádřit svůj názor na to, jak bude půda či les spravována, bez obav o svůj život, tvrdí Global Witness. A ti, kteří se na vraždách a násilí podílí, musí stanout před soudem.

zdroj: https://ac24.cz/zpravy-ze-sveta/983-vrazd-kvuli-boji-o-prirodni-zdroje-pribyva-varuje-global-witness

 

Diskusní téma: Zavražděných aktivistů kvůli boji o přírodní zdroje přibývá

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2012 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode